Svinjska mast

Svinjska mast

Svinjska mast je stara koliko i srpski način života i ishrane. Prosto je neverovatno da su došla takozvana moderna vremena, kada se jedan od najprirodnijih, nazdravijih i najnutritvnijih proizvoda, nepravedno stavlja u koš sa nezdravim namirnicama. Upravo je ovaj tekst vrsta pokušaja da se svinjska mast vrati na visoko kotiranu poziciju u lancu čovekove ishrane i zadovoljavanjem potreba za mastima.  Oduvek se srpski seljak bavio uzgojem svinja, te je od ove domaće životinje dobijao apsolutno sve potrebne elemente za, ne samo preživljavanje, već i za snagu za ratovanje, za trgovinu i ekonomiju, razmenu. Svinjsko meso i ostali produkti su simbol srpskih ustanaka, porodice, domaćinstva, tradicije, identiteta i ostalih karakteristika jednog vekovnog naroda.

418913_svinjska-mast_ls

Kako se topi mast?

Konstatovali smo da su vekovima unazad naše čukun i prabake, naše bake, stare majke i ostali ženski nosioci domaćinstva i spremaoci jela i trpeze, svaki jelo, predjelo, ručak, večeru, počinjale kašikom masti na tiganj ili u šerpu, lonac, zemljanu posudu. čak su se deca i za doručak ispraćala iz kuće u njivu ili na ispašu stoke sa namazanim parčetom leba sa svinjskom masti. To je poslastica na kojoj su generacije odrasle, nikad se ne prehladivši, nakašljavši, iako su išli goli i bosi. 

Kada od svinje odvoji meso za sve potrebe, kada se odvoje butovi, plećke, pečenice, krmenadle, iznutrice, pristupa se odvajanju slanine, koja se jednim delom odvaja za sušenje i dimljenje, a drugim delom za topljenje masti i pripremu čvaraka. slanina se šrema ukusu domaćina i ukućana seče na manje ili veće komade, koji se ubacuju u oraniju ili kazan za topljenje masti. Vatra se loži isključivo kvalitetnim drvima i smesa se konstantno meša drvenim velikim varjačama. Mast iz slanine se topi, stvara ključalu smesu, koja se po proceni i raznim receptima i tehnologijama domaćina sklanja pravovremeno sa vatre, kada čvarci porumene i kada se mast razbistri. Pristupa se cedjenju masti, kroz higijenski pripremljenje gaze u već unapred pripremljene posude, gde će se mast odmarati i hladiti se, dobijajući gustu belu smesnu konturu.

ucvirkenfest_trznica4-090219-scaled

Čvarci

Svaki posao na selu se može izneti na plećima ako se ponese hleba, čvaraka, sira, jaja, luka i paradajza. Naravno čašica rakije i vino za posle obroka. Tako se živi i radi na selu u Srbiji. Tako su vaspitane generacije, učene zdravlju, poštenju i vrednoći. Čvarci su proizvod topljenja masti, to su prženi komadi slanine, sitniji ili krupniji, usoljeni. Predstavljaju neiscrpan izvor energije i proteinsku bombu. 

list-kuzmina

Svinjska mast, koliko je zdrava?

Možemo da se bavimo brojkama, hemijskim sastavom, raznim naučnim istraživanjima, ali sve to zajedno nam gvori samo jedno. Svinjska mast je za čoveka na našem podneblju najzdravija vrsta masti, do koje može da dodje. Podaci govore da je zdrava koliko i majčino mleko, koje novorodjenče prvo unese us voj organizam, nekoliko puta je zdravije od svih vrsta ulja, nekoliko puta manjeg procenta holesterola nego li najposnija mesa riba, piletine itd. Ono što je jako važno da moramo razlikovati industrijski dobijenu svinjsku mast od domaće. Domaća je nenadmađna u stvaranju hormona koje proizvodi holesterol, koji nije ibavezno loša stvar, čak naprotiv. Evo jednog sasvim jednostavnog ogleda, šta mislite čemu pripisati dugovečnost naših baka i deka? Mislite da su pržili jaja na suncekretovom ili maslinovom ulju, ili su na šroretu naloženim drvima, na tiganj ugrejali kašiku svinjske masti. Mislite da su pili brufene, aspirine, mazali razne kreme da im koža ne ispuca ili da im kosa ne bude suva i ostarela. Ne, uvek i na svakom mestu su koristili svinjsku mast. Kod povreda, bolova u zglobovima, mišićima, opekotina, posekotina, sve je to svinjska mast lečila i to veoma uspešno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *