Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi se prvi put pominju još u Starom Rimu. Neverovatno, zar ne? Hiljade godina su prošle, a kvalitetan način ishrane, pogotovo muškaraca, vojnika, vladara se nije promenio. Hrane nikad nije bilo u izobilju, uvek se morala čuvati i štedeti, pogotovo u situacijama kada se, recimo, vojska nalazila na terenu i ratnim pohodima. Meso je oduvek bilo glavni izvor energije i snage, odraz muškosti, čojstva i junaštva. Nisu se ratnici za trpezom borili za što lepši komad šargarepe ili nekog drugog povrća, već za but divlje svinje, bilo da je on dimljen, osušen ili sveže pečen.

Očuvati meso

Meso igra skoro najvažniju ulogu u ljudskom lancu ishrane. Zato je milenijumima cilj bio i ostao i dan danas, da se meso, njegova hranljiva i nutritivna vrednost očuva na što duži vremenski period, da bi zadovoljilo sve kulinarske i gastronomske potrebe ljudi. Meso nije samo način ishrane, meso u mnogim civilizacijama predstavlja odraz kulture i načina ponašanja i shvatanja života. Upravo iz tog razloga mnoge civilizacije i narodi su se trudili da ga sačuvaju, ponekad više od zlata ili neki drugih plemenitih načina plaćanja i razmene dobara. Razlog ta to je jer je trebalo nahraniti sve te ratnike, putnike, istraživače i lovce. Preko Starog Rima prelazimo na Istok, koji takodje ima ogromnu tradiciju u spravljanju suhomesnatih proizvoda, koja je takodje dosta starija nego evropska tradicija.

Suhomesnati proizvodi - Vrste

Suhomesnati proizvodi se dobijaju od svih vrsta mesa, ali je Pečenica Kuzmin izabrala svinjsko meso, kao osnovnu vrstu mesa. A zašto i ne bi, gaje domaće svinje, hrane ih prirodnom hranom, redovno ih pregledaju i kontrolišu njihovo zdravlje i napredak, posvećujući im svaki trenutak pažnje i udovoljavajući im maksimalno. 

Svi suhomesnati proizvodi se dobijaju soljenjem ili salamurenjem i sušenjem, uz dimljenje ili bez njega. istom receptu pribegava i Pečenica Kuzmin. veoma je važno poznavati zanat i tehnologiju svih koraka pripreme, da bi se došlo do krajnjeg proizvoda. takodje je od izuzetne važnosti koristi najkvalitetnije začine, pomoćna sredstva i tehnike, najprirodnija sušena drva, piljevinu. na samom kraju konstantan nadzor je obavezan. 

Postoje dve osnovne grupe:

  • Trajni suhomesnati proizvodi koji se ne obradjuju na toploti (hladno dimljenje)
  • Polutrajni suhomesnati proizvodi koji se toplo dime

U najpoznatije trajne proizvode spadaju nedimljeni pršut, pančeta, suva šunka i plećka, suvi vrat.  Suva svinjska pečenica, suvi svinjski kare, suva rebra, goveđi pršut.

U polutrajne suhomesnate proizvode najčešće se ubrajaju dimljena šunka, plećka, kare, pečenica, vrat u crevu. Zatim,  suva, pečena i kuvana slanina.

 

Na trpezi

Kada suhomesnati proizvodi odmore, kada ogladnimo i dobijemo ideje za posluženje gostiju i svojih najmilijih, znak je da je došlo vreme da se proizvodi Pečenice Kuzmin nadju na trpezi. Pečenica zauzima glavno mesto, zatim kružni redovi slanine, kulena, kobasice, šunke, a u sredini gomila čvaraka. Sve to aranžirano bogatim izborom sireva, maslina, zelene salate, ajvara i ostalih domaćinskih specijaliteta. Uvek neizbežna gibanica, pite, salate i gozba može da počne. Suhomesnati proizvodi su način da porodica postane stub našeg društva, kao i samo selo i način života na njemu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *